Coaching bij chronische aandoeningen
Heb je een chronische aandoening waardoor je bijvoorbeeld vaak pijn hebt of veel moe bent?
Vind je het lastig daar goed mee om te gaan? Herken je één van de volgende dilemma's?
-
Je schiet heen en weer tussen 'je klachten negeren' en 'je helemaal laten leiden door je klachten'.
-
Je probeert op je werk zo normaal mogelijk te functioneren, maar als je thuis komt, stort je in.
-
Je bent in je hoofd veel bezig met je klachten. Je denkt bijvoorbeeld veel na over 'is dit niet te veel? Moet ik dit wel doen?'
-
Je vindt het lastig om goed aan anderen uit te leggen waar je tegenaan loopt. Daarom voel je je soms eenzaam.
-
Je klachten hebben een grillig en onvoorspelbaar patroon. Hoe moet je daarmee rekening houden bij je plannen?
-
Je denkt vaak "als die klachten maar weg zouden zijn. dán zou ik tenmniste .... kunnen doen".
-
Je hebt het gevoel dat je niet het leven leidt, dat je graag zou willen door je klachten. ​​
​
Ik kan je helpen, als je met dit soort vragen zit. Hieronder lees je, wat ik te bieden heb.
Begeleiding bij Draagkracht - Draaglast en bij een Zinvol Leven leiden
Hoe zorg je ervoor dat je de energie die je hebt, kunt besteden aan de dingen die je écht belangrijk vindt? Hoe respecteer je de grenzen van je lichaam? Wat kun je zelf doen om je belastbaarheid optimaal te houden? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet over- maar ook niet onderbelast? Hoe ga je om met alle emoties die het ziek-zijn met zich mee brengen? En hoe betrek je de mensen om je heen hierbij?
​
Ik ondersteun je als je met dit soort vragen worstelt. We staan samen stil bij jouw manier van omgaan met de situatie. Waar komt die vandaan? En wat is het effect? Wat is hier helpend aan, en wanneer zit het jou in de weg? Soms is het tijd om andere manieren te ontwikkelen. Ik help je die te vinden. Zodat jouw aandoening niet heel je leven beheerst, maar jij weer 'in de lead' kunt zijn. Hierdoor voel je je vrijer en completer. En komt je leven weer in balans.
​. ​​
We gebruiken verschillende werkvormen. We gaan in gesprek, maar je gaat ook ervaren wat er leeft in jou, door aandacht te geven aan je lichaam en het 'hier-en-nu'. Soms doen we een opstelling of een stoelenoefening, om inzicht te krijgen in de onderstroom. Voor wat betreft het verantwoord opbouwen van belastbaarheid, maak ik gebruik van wetenschappelijke inzichten uit de revalidatie.
Hoe ziet een body-mind traject eruit?
In een coachtraject kijken we samen terug op je leven. Wanneer zijn jouw klachten begonnen en wat speelde er toen in jouw leven? Was er toen iets, dat voor jou te pijnlijk was om te doorvoelen? We zoeken manieren om deze emoties als nog toe te laten. Dat kan bijvoorbeeld een fysieke oefening zijn, een schrijfopdracht, een stoelenoefening of een visualisatie. Vervolgens ga je oefenen met nieuw, gezonder gedrag in het dagelijks leven, waarin je niet meer onbewust emoties vermijd.
In dit traject wordt van je gevraagd om tussen de sessies door met huiswerkopdrachten hier zelf mee aan de slag te gaan. Ik maak gebruik van (on-line) materialen en werkboeken die door collega's zijn ontwikkeld.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK / SOLK)
Body-mind aanpak
Heb je last van aanhoudende lichamelijke klachten? Heb je al vele dokters bezocht, maar is er geen eenduidige oorzaak gevonden? Heb je al allerlei behandelingen en therapieën geprobeerd, zonder blijvend resultaat? Wil je graag een verbetering van je klachten en ben je bereid om verder te kijken dan een puur medische / lichamelijke blik? Ik kan je begeleiden op deze reis.
Lichaam en geest zijn niet te scheiden van elkaar en beïnvloeden elkaar. Eigenlijk weten we dat allemaal. Niemand vind het raar, dat je buikpijn krijgt voorafgaand aan een spannend examen. Of dat je hoofdpijn krijgt, als je veel zorgen hebt. Wat we voelen (onze emoties) en wat we denken (onze overtuigingen) is van invloed op hoe we ons fysiek voelen.
Ook bij chronische lichamelijke klachten waarvoor geen medische verklaring gevonden wordt, kan dit principe een rol spelen. Vaak gaat het dan om emoties of overtuigingen, waar we ons niet van bewust zijn. Ze zitten opgeslagen in ons onbewuste, en kunnen een rol spelen bij het ontstaan of instand houden van onze fysieke klachten. Het kan gaan om emoties die vroeger - toen we kind waren - voor ons te pijnlijk waren om te voelen. Afwijzing bijvoorbeeld. Of verlaten worden. Daarom hebben we ze diep weggestopt. Nu we volwassen zijn, proberen we nog steeds uit alle macht om deze pijnlijke gevoelens te vermijden. Ook al is dat eigenlijk niet meer nodig. Want als volwasse zijn deze pijnlijke emoties voor ons niet meer levensbedreigend.
Dat vermijden van onze pijnlijke gevoelens doen we onbewust. Het is een gedragspatroon geworden, dat we ontwikkeld hebben. We worden bijvoorbeeld een 'pleaser', of we zijn altijd bezig om conflicten te vermijden. Of we passen ons voortdurend aan de wensen van de ander aan. Wat we zelf voelen of willen, dat weten we niet meer zo goed.
Dit soort gedragspatronen kunnen van invloed zijn op het ontstaan of in stand houden van chronische klachten. En dat is meteen ook het goede nieuws: want gedrag, dat kun je veranderen. En verdrongen emoties, kun je als nog gaan doorvoelen. Door deze weg te gaan, kan er een substantiële verbetering van je klachten optreden. En wordt je steeds méér jezelf.